Gençler nelerden korkuyor?

Irmak Akman, irmak@de-da-dergi.com

Pollyfy araştırma şirketi, de/da için 750 gence korku ve kaygılarıyla ilgili sorular yöneltti. Araştırmaya göre gençler en çok başarısızlık, hastalık ve yalnızlıktan kaygı duyuyor. Kaygılarının gerçekleşmesi durumunda ise ailelerine güvenebileceklerini söylüyorlar.

Araştırmaya katılan gençlerin yaklaşık yüzde 70’ine Pollyfy’ın mobil uygulaması üzerinden ulaşılırken, yüzde 30’una web sitesi üzerinden ulaşıldı. Cevap veren gençlerin yüzde 47’si kadın, yüzde 53’ü ise erkek.

Araştırmaya katılan gençlerin yüzde 4’ü 13-17 yaş arasında, yüzde 62’si 18-22 yaş arasında, yüzde 34’ü ise 23-27 yaş arasında. Katılan gençlerin yüzde 27,5’u aylık gelirinin 0-750 lira arasında, yüzde 40,2’si 751-1500 lira arasında, yüzde 23,7’si 1501-2250 lira arasında, yüzde 8,6’sı ise 2251 lira ve üstünde olduğunu söyledi.

Charts and Infographics for powerPoint

Charts and Infographics for powerPoint

Gençlere, birden çok seçeneği seçebilecekleri üç soru yönelttik:

1) Aşağıdakilerden hangileri sizi günlük hayatta düzenli olarak kaygılandırıyor?
2) Kaygıya kapıldığınızda kaygılarınızla baş etmek için ne yapıyorsunuz?
3) Kaygılarınızın gerçekleşmesi durumunda size yardımcı olması için kime güvenebilirsiniz?

Gençlerin verdiği yanıtlara göre, onlara en çok kaygı veren faktörler arasında başarısızlık (yüzde 35,26), hastalık (yüzde 34,1), geçim sıkıntısı (yüzde 31,95), yalnızlık (yüzde 23,22) ve “haksız yere suçlanmak ya da suçluların cezasız kalması” olarak tanımladığımız hukuksuzluk (yüzde 23,05) geliyor.

Ankete katılan kadınlardan yüzde 34,1’i hastalıklardan, yüzde 32,7’si başarısızlıktan, yüzde 28,1’i geçim sıkıntısından, yüzde 24,2’si yalnızlıktan ve yüzde 20,1’i hukuksuzluktan kaygılandıklarını söylediler. Erkeklerin yüzde 37,6’sı başarısızlıktan, yüzde 35,4’ü geçim sıkıntısından, yüzde 34,1’i hastalıklardan, yüzde 25,7’si hukuksuzluktan ve yüzde 22,5’u yalnızlıktan kaygılanıyorlar.

Charts and Infographics for powerPoint

Charts and Infographics for powerPoint

Bireysel suçlardan kaygılanma oranı kadınlarda da, erkeklerde de beklediğimizden düşük çıktı ve beklentimizin aksine, erkeklerin daha büyük bir oranı günlük hayatlarında bireysel suçlardan kaygılandıklarını ifade etti. Bunun nedeni seçeneğin tam olarak anlaşılamaması, katılımcıların bireysel suçlara karşı önlem aldıklarını düşünmeleri ya da bireysel suçlardan duyulan kaygının “hukuksuzluk” seçeneğinde ifade edilmiş olması olabilir. Anket tasarımıyla ilgili bir başka eksiklik de, “aile içi şiddet” seçeneğini eklemememiz oldu.

Araştırmaya katılan gençlerin yüzde 39,97’si kaygılarıyla baş edebilmek için riskleri azaltmaya çalıştığını, yüzde 27,14’ü kaygılarını hatırlatan insanlardan uzak durduğunu, yüzde 24,22’si sosyal medyada vakit geçirdiğini, yüzde 23,15’i risklerin gerçekleşme ihtimaline karşı önlem aldığını, yüzde 19,56’sı ise işine gücüne baktığını söyledi. Bu soruya kadın ve erkek katılımcılar benzer cevaplar verdi.

Charts and Infographics for powerPoint

Charts and Infographics for powerPoint

Charts and Infographics for powerPoint

Gençlere kaygılarının gerçekleşmesi durumunda kime güvendikleri sorulduğunda ise, yüzde 52,4’ü “Allah’a emanetiz” seçeneğini işaretlerken, yüzde 49,2’si ailesine, yüzde 23,75’i arkadaşlarına, yüzde 8,25’i ise tanıdıklarına güvendiğini söylüyor. Devlete güvendiklerini söyleyenlerin oranı yüzde 4,4’te kalırken, katılımcıların sadece yüzde 4,59’u sigorta şirketlerine güvendiğini söyledi. Kadın ve erkek katılımcılar bu soruya benzer yanıtlar verdiler.

Bu soruya verilen cevaplardan, Türkiye’de genç bireylerin zor zamanlarında yardımı “aile ve arkadaşlarında” aradığını, devlet kurumlarına ve sigorta şirketleri gibi kuruluşlara güvenin ise düşük seviyede kaldığını ortaya koydu.

Charts and Infographics for powerPoint

Charts and Infographics for powerPoint

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s